Очаквания и поведение в съвременното българско осиновителско семейство

Автор: Ирина Тодорова-Липчева

Коментари: 1

Издател Кота-ООД
Брой страници 192
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 170 грама
Размери 20x14.5
ISBN 9789543052400
Баркод 9789543052400
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Книгата ОЧАКВАНИЯ И ПОВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО ОСИНОВИТЕЛСКО СЕМЕЙСТВО е опит за анализ и интерпретация на един сложен социален проблем, какъвто е осиновяването. До скоро, трудно достъпен за изследователите, той разкриваше своите дълбоки човешки тайни единствено пред институциите за деца, лишени от родителски грижи и Съда. Днес, с въведената от 2004 г. нова процедура, броят на институциите и специалистите, ангажирани в осиновителния процес значително се увеличава, а проблемите в българското осиновяване стават все по-забележими.
В тази книга са описани "коловозите", по които процедурата днес води българското осиновителското семейство по пътя му към осиновяването, анализира неговите преживявания, очаквания и поведения. Погрешно интерпретирани и често осъждани от специалистите, очакванията към детето постепенно се превръщат в акцент, около който подобно на процеса на осиновяване, се организира и съдържанието на тази книга. Анализирани в периода преди осиновяване, в процеса на осиновяване и известно време след това, очакванията на осиновителите се оказват не просто претенции към осиновяваното дете, а съвкупност от преживявания, нагласи и отношения, които очертават спецификата на съвременното българско осиновителско семейство, изгубили се някъде в процедурите, детските очаквания ревниво заемат мястото си в този анализ, за да покажат, че имат своето място в разбирането на смисъла и значението на българското осиновяване.

от Мариана Илиева, юрист / дата: 14 окт 2018

Изразявам съмнение авторката действиетелно да е провела изследване сред българските осиновители по простата причина, че самият достъп до тях, както и до осиновените деца, е конфиденциален до такава степен, че държавата поддържа тайна на осиновяването. Как точно е извършено изследването също не става ясно, данните, които се цитиран не са собствени на авторката. Възниква въпроса на какво правно или друго основание авторката се е добрала до конкретните личности (осиновители, деца) които да "изследва".

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]