Бил Завоевателя

Автор: П.Г.Удхаус

Коментари: 0

Издател Кронос
Брой страници 288
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 225 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543660186
Баркод 9789543660186
Категории Хумористична проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

След остър дебат със собствената си съвест Бил Уест взема трудно решение — да зареже безгрижния живот под финансовото крило на чичо си Кули и да се влее в редиците на трудещите си. За тази цел той е изпратен с мисия в Лондон. Задачата му се усложнява от прикрепения към него виден нюйоркски къркач-Джъдсън, когото трябва да държи далеч от чашката.
В Лондон двамата попадат във водовъртежа на бурни събития — романтични срещи, хитри измами, шеметни гонитби. Те коренно променят съдбата им и ги срещат със светлото им бъдеще. Защото такива са законите в света на неподражаемия Удхаус.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Ако желаете да разпуснете с приятно четиво - отворете книгата „Бил завоевателя“ на  П. Г. Удхаус и ще се озовете в поредица от приключения. В тази книга великият майстор на английския хумор отново отвежда читателите в свят, изпълнен с колоритни образи, забавни случки и повече от задоволителна развръзка на събитията.
Младият Бил Уест е безделник, който живее на гърба на чичо си Кули. Един ден решава, че това не може да продължава и трябва да докаже, че има способности, които да заслужат уважението на богатия старец. За целта е изпратен на мисия, в която трябва да разкрие каква е причината за намалелите печалби от лондонския клон на „Парадийн - целулоза и хартия“. Били приема с решителност задачата, но по стечение на други много интересни обстоятелства, трябва да вземе приятеля си Джъдсън - известен в Ню Йорк като голям къркач. Двамата герои попадат в поредица от срещи с хора, които се оказват на пътя им за добро или зло - преследвания, побоища, кражби и всичко това е пропито с комичността, която е присъща на великия разказвач Удхаус. Сред поредицата от събития младия герой среща и любовта, но не онази, която оставя в Ню Йорк - плод на хлапашко увлечение, а истинската, вечната, която се гради преди всичко върху приятелството. В края на книгата благодарение на съдбата, късмета и приятелите всичко се подрежда благополучно - Бил печели доверието на чичо си, получава добра работа и любимата му Фелиша става негова съпруга.

Жанета Иванова-книжар, Хеликон – Варна, Пикадили Парк

Патилата на П. Г. Удхаус в резюме

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (за приятели - Плъм) е роден на 15 октомври 1881г. в Гилдфорд, Съри, Англия. Умира на 14 февруари 1975г. (точно на Св. Валентин) в Саутхемптън, Ню Йорк, САЩ. Получава образованието си в колежа \"Дълуич\", където е член на училищния отбор по крикет ( той не губи интереса си към играта и по-късно). Тренира и бокс. В този период от живота си среща и се сприятелява с представители на английската аристокрация, които по-късно служат на Плъм за прототип на някои от главните герои в книгите му. След колежа Удхаус работи 2 години в Банка на Хонк Конг и Шанхай (получава назначението чрез приятели на баща си), но напуска, за да изкарва прераната си като журналист и писател. Праща разказите си на много вестниции списания. През 1902г. той започва да списва колконката \"Между другото\" на стария вестник \"Глоуб\". В същото време продължава да праща разказите си и допринася за съществуването на серия от училищни разкази за списание за момчета - \"Капитанът\"(в едно, от които за първи път се появява образът на Патсмит).
На 28-годишна възраст (1909г.), не много преди Първата световна война, Удхаус отплава за Новия свят - САЩ (това е второто му посещение; първото е през 1904г.), където продължава да пише кратки разкази , а също така се изявява като театрален критик за вестниците. Прави серия за Съботния Ивнинг Поуст (за следващите 25 години почти всички негови книги се публикуват за първи път именно там). По същото време Плъм среща хора, които се движат в музикалните кръгове и под тяхно влияние започва да пише текстове на песни, пиеси, взима участие в създаването на мюзикъли , но не изоставя и разказите - Патсмит журналист (Psmith Journalist 1912г.), Джим Тайфуна(1918г. Picadilli Jim).
На 33 години (1914г.) Удхаус се жени.
През следващите няколко години Плъм пътува с трупите, които представят творбите му и решава да се установи във Франция (той живее във Великобритания и САЩ до 1934г.). От 1930 до 1935г. той пребивава близо до Кан (наема къщата близо до Кан през март 1932г., но заживява в Ле Токя през 1934г.).
През 1939г. за заслуги към британския език, Удхаус се сдобива с докторска степен от Оксфордския университет.
В началото на Втората световна война бива преследван от френското правителство по време на така наречния \"лов на шпиони\". Когато войските на нацистите окупират Франция, Плъм е заловен и изпратен в Германия. След войната продължава да пише книги, но освен писане на текстове за песни и мюзикъли, се пробва и като продуцент (с различни степени на успеваемост)
През 1955г. (на 74 годишна възраст) всичките проблеми на сър Пелъм Гренвил Удхаус намират разрешението си и той получава американско гражданство, след което се установява в околностите на Ню Йорк до самата си смърт. А тя настъпва в 1975г., малко след като е посветен в рицарство от кралицата на Великобритания.