Свети Силуан Атонски

Автор: Архимандрит Софроний /Сахаров/

Коментари: 3

Издател Омофор
Брой страници 536
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 969 грама
Размери 24x17
ISBN 9789549700718
Баркод 9789549700718
Категории Православна църква, Християнство, Религия, Хуманитарни науки, Книги

През есента на 1892 г. на Света гора, в манастира „Св. Пантелеймон" идва млад руски поклонник. Примерното му послушание, дарът на сърдечна молитва, великото му покаяние и сълзи дават своя плод. Макар и малко образован, той се сподобява с изключителна духовна мъдрост и знание. Става старец - старецът Силуан.
По промисъл Божи в последните осем години от своя живот той е съпътстван от ученика си, бъдещия архимандрит Софроний. На него старецът предава духовните си записки малко преди кончината си през 1938 г.
Откъслечните листове с неравни, сякаш по детски изписани букви, разкриват пред отец Софроний безценно съкровище. Вижда задачата си в това, да го събере и подреди по теми; а после решава и да напише уводна част, където да покаже величието в молитвеното богословие на своя старец. Така през 1958 г. в Париж излиза книгата „Старецът Силуан".
И както в най-ярките примери за святост, само няколко десетилетия са достатъчни, за да получи делото му оценката на Църквата. На 26 ноември 1987 г. Светият Синод на Вселенската Патриаршия официално решава: „Старецът Силуан Атонски да бъде съпричислен към преподобните и свети мъже на Църквата".
Книгата на архимандрит Софроний е преведена на повече от 25 езика и е станала неоспоримо свидетелство, че и в наши дни святост има.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от prokimen / дата: 26 окт 2014

Доколкото преп. Силуан е реална личност - атонски монах, която няма нищо общо с литературния герой на архимандрит Софроний Сахаров, трябва да се прави разлика между монаха Силуан и силуанизма на Софроний Сахаров и компания като богословие на сатанизма. Истината е, че идеите от книгата "Старецът Силуан" са чиста проба сатанизъм и самата книга е в противоречие със Свещеното Писание, с християнската догматика, с православната иконопис и всички православни богослужебни текстове. С няколко изречения казано, силуанизмът на Софроний Сахаров е теософия, която слага Дявола на мястото на Бога и подменя Рая с ада! Един неграмотен руски мужик, какъвто е бил Силуан, не би могъл да употреби израз от масонската терминология - че съзерцавал Бога на върха на преобърнатата пирамида!! Това издава, че житието е изфабрикувано от Софроний Сахаров, който влага своите сатанински разбирания в устата на Силуан. Прочее, почитайте Силуан, но "плюньте и дуньте" на силуанизма като богоборчество, преобръщащо християнството с краката нагоре и правещо от Православието богоборческа секта! Манията да се пропагандира тази мерзост - книгата на Софроний и неговата теософщина показва тотална богословска неграмотност и страст към бесопочитание.

от Ивайло Христов / дата: 12 ное 2011

http://Линкът е изтрит от администратор. - Книгата "Старецът Силуан"

от армагедон / дата: 12 ное 2011

http://Линкът е изтрит от администратор- Критика на „Спасението според Силуан Атонски”

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]