Моят живот с Моцарт

Автор: Ерик-Еманюел Шмит
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Леге Артис
Преводач Зорница Китинска
Брой страници 130
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 162 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197516326
Баркод 9786197516326
Категории Биографични и автобиографични романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Второто издание на книгата този път не е със CD, а с линк към плейлист в Спотифай с плейлист на цитирааните от автора любими произведения на Моцарт.

И тъй като, за мен ти, Моцарт, беше внезапна любов със закъснение. Внезапната любов е толкова загадъчна в изкуството, колкото и в любовта. Това не беше толкова откритие, колкото откровение. Внезапната любов е нещо като пророчество. Времето се гъне и усуква, и ето че в един-единствен миг изплува бъдещето. Пътуваме през времето. Стигаме не до паметта за миналото, а до паметта за утрешния ден. Такава е внезапната любов: човек разбира, че има да сподели с някого нещо силно, наситено и прекрасно.

Когато ми изпрати писмото си, освен музиката ти получих и убеждението, че с теб ще изживеем заедно една дълга и красива история, и че през целия ми живот ти ще ме съпътстваш, ще ме следваш, ще ме водиш, ще ми подшушваш по нещо съкровено, ще ме забавляваш и ще ме утешаваш.

Добре ли съм разбрал? Разчитам на теб.

Е.-Е. Шмит

Издателство Леге Артис отбелязва рождението и смъртта на Моцарт (27 януари 1756 – 5 декември 1791) с тази брилянтна изповед за трудностите на съзряването и силата на музиката. Авторът Ерик-Емануел Шмит е познат на читателите от издания като „Евангелие според Пилат“ и тетралогията Оскар и розовата дама - „Г-н Ибрахим и цветята на Корана“, „Миларепа“ и „Синът на Ной“, както и от представленията на негови пиеси в българските театри.

Книгата е придружена с подбран плейлист към приложението Спотифай със съвършените творби на Моцарт, които ще докоснат духа дори на онези, които по една или друга причина са се разминавали с гения на Моцарт. Една вълнуваща книга и вълшебна музика – какво повече!

Моцарт стана на над два века, а музиката му, от жива по-жива, звучи у нас, за нас и около нас, без да е състарена дори с бръчица. Има някаква мистерия в нея: дали не извира от нечуваната свобода? Неизтребима е и легендата… Музиката на Моцарт е непрекъснато търсене на любов и обяснение в любов. Кой е създал най-красивите, най-сложните, най-фино нюансираните женски образи в музиката, ако не Моцарт? Кой е разбирал по-добре жената в цялото ? разнообразие?

За мен и вчера, и днес, Моцарт остава името, което опълчвам срещу света. Моцарт, или как човек да стане себе си… Ти беше моята тайна, а след това моят талисман…

Детството е страна, която прекосяваме, без да се усетим. И щом стигнем до границите й и се обърнем, вече виждаме гледката изцяло, но е твърде късно.

Човек вижда детството, щом излезе от него…

Детският дух идва с годините.

Детският дух идва късничко: той е грижа на старостта…

Какъвто и възторг да показва, човек винаги е притеснен на изложбите на бонзаи, боли го за тях, за орязаните им корени, за усуканите им клони, за залъганата им жажда, отблъсква го наложеното над природата насилие, изкривеното развитие, отвращава го палачът-естет, победил някой по-слаб от себе си…

Днес не знам дали Бог или Исус съществуват. Но ти ме убеди, че съществува Човекът.

Или поне заслужава да съществува.

Ключови думи: Световен ден на музиката, Музиката в книгите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата е вратата към един свят, обединяващ таланта на Шмит и гения на Моцарт.
Свят на импулси, размисли и ноти, свят скрит под думите... "Моят живот с Моцарт" е като партитура на живота и на двамата.
Приложеният диск с откъси от призведения на Моцарт е изиграл  особено важна роля в съзряването на младия Шмит.

Веселина Желева - книжар, Хеликон Бургас

„Моят живот с Моцарт” е многоаспектна, полифонична  творба, която излиза извън рамките на обичайната жанровата определеност. Въпреки че критиката определя творбата на френския писател Ерик–Еманюел Шмит като роман, тя е много повече -авторът вплита умело в повествованието елементи от епистоларния жанр (въображаема кореспонденция с Моцарт), есеистиката (апотеоз на музиката), биографичната (ключови моменти от живота на гения) и автобиографичната литература.
Нестандартността на поднесените размисли и интересните идеи, които разкриват те, потапят в творчеството, в сферата на музиката, драматургията, литературата, театъра... Докато съвременниците на Моцарт се питат Prima la parole? Prima la musica? (музиката ли е водеща, или думите?) той отговаря но тази лъжлива дилема Prima il teatro! Защото театърът обединява и музиката, и думите; обема ги в себе си и тържествува над тях. Но това би го признал само композитор, чийто гений не е самовлюбен и умее да разпознава и мисли за другите. Такъв е Моцарт. В книгата на Шмит ще разпознаете природата на неговия гений и ще я видите в различна от досегашната й светлина.
Ерик–Еманюел Шмит е сред петнадесетте най-четени автори в света. В родината му го наричат Дидро на ХХІ в. Учил е пиано, завършил е консерватория в Лион, сега е преподавател по философия и има докторска степен.

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново