Ислямът. Кратък справочник

Автор: Съставител и научен редактор Симеон Евстатиев

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 266
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 341 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543213702
Баркод 9789543213702
Категории Ислям, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Днешният свят не е такъв, какъвто си го е представяло европейското Просвещение. Религиозните „предразсъдъци“ не са останали в историята и дори светските пластове на съвременната култура се обръщат към религиите като към неизчерпаеми извори на смисъл, на индивидуален и колективен опит. Едно от най-големите предизвикателства в началото на ХХI в. е по какъв начин, без да се игнорира религията, да бъде запазен секуларизмът - това чисто европейско достижение в областта на политическата теория и практика.

Ислямът може да не е единствената „завръщаща се“, „възраждаща се“ религия, но през последните години в публичното пространство беше изведен деструктивният образ тъкмо на един „войнстващ ислям“, при което реалните проблеми и тежнения на умереното мнозинство мюсюлмани останаха сякаш встрани от интереса на анализатори и на медии. Възраждането на тази религия в наши дни, атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. и последвалите ги трагични събития на европейския континент предизвикаха оживени дискусии и имаха противоречиви резултати.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Настоящият справочник е първо по рода си издание, дело на български авторски колектив. Съставител и научен редактор е д-р Симеон Евстатиев, доцент по история на арабския свят и исляма в катедра “Арабистика и семитология” при СУ “Св. Климент Охридски”.
Избран е подходът на представяне на исляма чрез изложени в азбучен ред ключови понятия. В първата част е поместен исторически очерк, включващ кратка хронологическа справка и таблици за основните династии, ключови личности, политически фигури и религиозни лидери. Разгледани са основните епохи в развитието на исляма: период на поява, идейно-догматично развитие и разпространение (VІІ-средата на VІІІ век); династията на Абасидите (750-1258); периодът ХІІІ - началото на ХІХ век; нова и съвременна история на мюсюлманския свят. Сравнително изчерпателните и проблемно разработени понятия са основополагащи за по-задълбоченото разбиране на исляма. Книгата представя основни текстове от Корана и Сунната в превод на д.ф.н. проф. Цветан Теофанов, преводач на Свещения коран на български език.
Поместената библиография би могла да послужи като препоръчителна литература. Включен е и индекс на понятията. Академично издържан, но максимално достъпен, справочникът е предназначен за широка аудитория – студенти и преподаватели по хуманитарни и социални науки, както и всички, които се интересуват от доктриналните особености и историческата съдба на религиите.

Димитрина Георгиева, Хеликон – Пловдив, Център