За себе си и за другите

Автор: Томас Ман
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Захарий Стоянов
Брой страници 540
Година на издаване 2007
Корици твърди
Език български
Тегло 560 грама
Размери 21x14
ISBN 954739651X
Баркод 954739651X
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Отдавна е известно, че само като малцина още Томас Ман умее да прави чуждото свое, умее да го нагара да живее в присъщите на него, Томас Ман, духовни измерения, оставяйки го при това и в собствените му измерения. Но колкото и относителни да са тези разливи между свое и чуждо, все пак несъмнено различна е стилистиката, когато Томас Ман говори за своите книги и за произведенията на Лесинг, Гьоте, Вагнер, Толстой или Фройд, и многобройните адмирирани от него творци на неговия двадесети век. Оттук и избраното от мен заглавие - За себе си и за другите.
Всички поместени тук есета, статии, доклади, речи, рецензии, отговори на анкети и т.н. са нови за българския читател, преведени са специално за направения подбор, с изключение на четири текста, публикувани през двадесетте години, които отделят двата есеистични комплекта, в периодични издания с много малък тираж. Затова, надявам се, че и тази вълнуваща есеистика ще намери също вдъхновени почитатели, но вече не и епигонски последователи. Вярвам, че тези двадесет години не са минали без поука и все повече писателстващи журналисти и журналистващи писатели достатъчно са осъзнали, че quod licet Jovi, non licet bovi, кавото подобава на Юпитер, не подобава на вола. Или, ако ми е позволено да перифразирам заглавието на Томас Ман "Достоевски с мярка", бих казал есеизъм - с мярка.
От съставителя

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Германски писател и критик. Работи в застрахователна компания и в периодичното издание \"Симплицисимус\". Противопоставя се на нацисткия режим, принуден е да напусне Германия и става американски гражданин 1940. Първият му роман е \"Бундерброкови\" 1901, последван от \"Вълшебната планина\" 1924. Други негови произведения са тетралогията \"Йосиф и неговите братя\"1933-44, \"Доктор Фаустус\" 1947, \"Изповедите на измамника Феликс Крул\" 1954, новелите \"Тонио Крьогер\" 1903, \"Малкият господин Фридеман\" 1989 и \"Смърт във Венеция\" 1913.
Нобелова награда за литература 1929.
Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за Томас Ман можете да намерите още в:

www.dhm.de/lemo/html/biografien/MannThomas/

www.almaz.com/nobel/literature/1929a.html

www.kirjasto.sci.fi/tmann.htm

www.nobel.se/literature/laureates/1929/

www.buddenbrookhaus.de