Нарцис и Голдмунд

Автор: Херман Хесе

Коментари: 1

Издател Рива
Преводач Недялка Попова
Брой страници 344
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 246 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543201129
Баркод 9789543201129
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

ХЕРМАН ХЕСЕ (1877-1962) е най-четеният европейски автор от XX век.

Поет, писател, художник, той е наречен „последният рицар на романтизма". Богатото му творчество, познато в цял свят, излиза в над петдесет милиона тираж.
През 1946 г. получава наградата „Гьоте" и Нобеловата награда за литература.
Романът „Нарцис и Голдмунд" е определян като „най-хубавата и най-дълбоката книга на Хесе". В сътворената от него вселена прозира философия, каквато всеки преживява в миговете на зрялост и себеосъществяване. Виденията на Голдмунд имат архетипен характер. Митологичните представи сякаш свързват прасвета и съвремието. Осезаем е преходът от вещественото и тленното към духовните
ценности. И ако Нарцис се потапя в неизбродимата човешка същност и хармонията на живота, Голдмунд разкрива индивидуалността си
в художественото творчество.
Със съвършената си проза шедьовърът на модерната европейска класика „Нарцис и Голдмунд" преобразява и зарежда с мъдрост и прозрения за Битието.

от мария митева / дата: 16 сеп 2008

Книгата без съмнение е шедьовър. Преводът също е много успешен.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

“Нарцис и Голдмунд” е роман, в който Херман Хесе ни разкрива силата на човешкия дух, стремящ се да постигне хармония с живота.
 Нарцис и Голдмунд са две противоречиви личности, които в своето различие се допълват взаимно. Общото между тях е силата на духа им, която ги прави необикновени. Нарцис е богослов, учен, аскет и най-младият преподавател в манастира “Мариаброн”. Голдмунд е млад, усърден ученик, комуто тепърва предстои да осмисли и следва призванието си. Той е човек, отдаден на чувствата и сетивата, жаден за свобода, готов да се изправи срещу изненадите на живота и да бере неговите плодове.   

Зорница Замфирова, Хеликон - Благоевград

Романът „Нарцис и Голдсмут“ е едно от най-дълбоко философските произведения на Х.Хесе, изпълнено с мъдрост и прозрения за неизбродимата човешка
същност.
Нарцис е учен, богослов и аскет, а Голдмунд е скитник, художник, влюбен в живота. И двамата се опитват да открият за света и неговата същност – единият по пътя на логиката и рационалното мислене, а другият чрез емоционалното вживяване в природата и изкуството.
Завладяваща и изискана проза за средновековна Германия,  третираща вечните теми за прозренията на твореца, за същността и хармонията на живота.

Кристина Казакова, книжар - Хеликон Пловдив

Херман Хесе е роден на 2 юли 1877 г. в град Калв, Швабия, в семейство на християнски мисионери, работили дълго време в Индия. От 1873 г. те живеят в Калв, където работят в издателска къща под ръководството на Херман Гундерт, дядо на Херман Хесе по майчина линия. През 1881 г. семейството на Хесе се премества в Базел, Швейцария, където прекарва пет години, преди да се завърне в Калв.

След като завършва Латинското училище в Гьотинген, през 1891 г. Хесе постъпва в Евангелистката теологична семинария в Маулброн.

На следващата година бяга оттам и е открит в полето ден по-късно. След като през май 1892 г. прави опит за самоубийство, Хесе преминава през няколко лечебни заведения и образователни институции и влиза в тежък конфликт с родителите си. През 1893 г. успява да положи изпит, с който завършва образованието си.

Хесе започва да чиракува в книжарница в Еслинген на Некар, но след три дни напуска. След това, в началото на лятото на 1894 г., започва продължило 14 месеца чиракуване във фабрика за часовници в Калв. През октомври 1895 г. отново се мести и става чирак в книжарница, този път в Тюбинген.