Лептата и други разкази - двуезична

Автор: Илиас Пападимитракопулос
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Световит
Брой страници 168
Година на издаване 2007
Корици меки
Език гръцки
Тегло 91 грама
Размери 16x11
ISBN
Баркод
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Илиас Пападимитракопулос принадлежи към поколението на следвоенните прозаици, което се появява малко преди и малко след 1974 г., когато пада военната Хунта. Идентифицирайките се в много отношения с други писатели от същия период (Валтинос, Дука, Нолас, др.) той следва своята изцяло лична траектория в прозата. Може би поради характера си или поради значимостта на успоредната си есеистична дейност, той се утвърждава като еталон за новото, което идва. Даде свой отпечатък върху цялата гръцка проза и вдъхнови много млади свои последователи.
По професия военен лекар, авторът е обходил почти цялата страна и много от наблюдаваните и преживяни събития са се превърнали в разкази. Тематичният им обхват е неизчерпаем. Автентичен минималист, пурист и перфекционист, би написал разказ не по-голям от името и фамилията си и винаги в пределите на спектъра трагично - комично, отказвайки да се подчини на каквото и да било условие.
След публикуването на първия сборник разкази "Зъбна паста с хлорофил" ( 1973) следват още шест сборника разкази и есета:
" Творчеството на прозаика Никое Кахтиуис", 1974 г.
" Топли морски бани" , 1980 г.
"Четири местности", 1996 г.
"Писма до годеника", 1998 г.
"Розамунда", 1999 г.
" Зависи от теб", 2000 г.
Сборникът "Лептата и други разкази" съдържа дванадесет разказа, чиято тематика е свързана с фамилния кръг на автора и има автобиографичен характер - бащата, майката, чичото Геортиос, вуйчото Нондас бабата, кучето, мандариновото дърво и други.
Всички тези разкази са дълбоко емоционални, силно сгъстени, приличащи на късчета поезия със запомнящ се финал: "Майко, мандариновото ни дърво е живо"!, "в блуждаещия му поглед видях, явно презрение", др. Краят на разказите не прилича на фантазия. Не е краят на разказването, а разкриване на нещо друго, което отнасяш със себе си, когато затвориш книгата.
По идея на издателя г-н Младенов, направихме това издание двуезично, за да се използва от изучаващите гръцки и български език, като помагало за сравнителен анализ при преводи.
Йордан Поромански

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]