Броеница от небивалици. Гротески

Автор: Емануел Икономов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател ЕГИ
Брой страници 160
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 187 грама
Размери 20x13
ISBN 9545690348
Баркод 9545690348
Категории Афоризми и сентенции, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Гротеските на Емануел Икономов са плод на дълбоката му, съдбовна връзка с тежненията на епохата, с онези неволи, които тровят делниците ни. Белетристът като истински чародей, който никога не се задоволява с едноплановост, успява да превърне всички на пръв поглед злободневни проблеми в нещо далеч по-значително, да ги свърже с размисъл за своеобразието на човешките характери. Той съвършено владее изкуството на абсурда, на небивалицата, успява да опакова идеите си в най-разнообразни фабули, да осъществява контакти с извънземни, да изпраща героите си в далечни експедиции, да ги поставя пред изключителни предизвикателства.
От съществено значение е художественото майсторство на автора. Той създава елегантни, изпълнени с тънка ирония фрази, разчитането на които изисква известно интелектуално усилие. Няма я така характерната за масовото четиво "първосигналност", няма ги произнесените с високомерие нравзени присъди. До важните изводи се достига след сериозен размисъл, при това щастливо съчетан с искрящ хумор.
Георги Цанков

Гротеските на Емануел Икономов съставят друг образ на нашата действителност, видяна и преценена откъм нейната комична страна. Темата за несъвършенствата на цивилизацията ни, често явяваща се в творчеството на Икономов, "се прелива" в ярка сатирична форма, която преобразява "сериозната" тревога в смях през сълзи.
С прецизната си изобретателност авторът конструира сюжети, които сякаш са "прекопирани" от действителността. Само човек, седял дълго пред белия лист, знае как трудно се постига тази "автентичност". Изисква се фантастична наблюдателност и Икономов я притежава, за да се представи "лицето" с най-характерните си черти и да се превърне в художествен образ. В обрисовката на героите почти няма преувеличение, те са нахвърлени с вдъхновение от натура и като че ли повече им подхожда подзаглавие в стила на Дядовазовите "драски и шарки". Което пък подсказва, че времената не са се променили особено и безумията в живота пак предизвикват талантливата ръка да ги опише.
Георги Величков

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]