Стомогилие

Автор: Йордан Стефанов

Коментари: 0

Издател Пик-В.-Търново
Брой страници 414
Година на издаване 2006
Корици твърди
Език български
Тегло 1484 грама
Размери 29x21
ISBN 9547361503
Баркод 9547361503
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Въпросът за Стомогилието (Стохълмието) ме е заинтригувал още през студентските ми години. По това време ми беше възложено да подготвя реферат на тази тема, който стана причина да прочета доста литература. В резултат на това открих някои интересни и заслужаващи внимание постановки и хипотези.
Първата особеност. За местонахождението на това място има създадени редица хипотези от български и чуждестранни автори. То се определя в доста широки граници - от Софийското поле до Черноморското крайбрежие, като се посочват и отделни райони на Дунавската равнина в днешна България.
Втората особеност е, че едни автори на създадените хипотези посочват, че в района на Стомогилието има голям брой могили - над сто, а други считат, че то е разположено на сто хълма.
Третата важна страна на този проблем е, че в апокрифната книжнина районът на Стомогилието е посочен като място, където са се водели големи сражения между варварите и византийците.
Най-важната особеност е, че Стомогилието се разглежда в исторически извори като място, където се заселват славяните и прабългарите. На този въпрос е отделено най-голямо внимание в апокрифната книжнина и в отделни хипотези, третиращи въпроса за Стомогилието. Това е съвсем естествено, понеже заселването на славяните и прабългарите на територията на Балканския пол-уостров е повратен момент в историята на населението, обитаващо полуострова. В резултат на това заселване се развиват процеси, които дават дълбоко отражение във всички области на обществената, икономическата, културната и социалната сфера. Ускорява се разпадането на робовладелския строй и се създават предпоставки за преминаването към нов, по-прогресивен обществен строй - феодалния. Носители на новото са славяните и прабългарите.
Именно тези две етнически групи със завареното местно тракийско население създават българската държава, която много бързо става фактор, и то с голямо значение, за развитието и съдбата на Европейския Югоизток. Всичко това се врязва дълбоко в съзнанието на съвременниците на тези процеси, а така също и на следващите поколения. И не случайно те са отразени с по-големи подробности в някои писания.
Вниквайки в прочетения изворов материал, за мене беше напълно ясно, че Стомогилието е бил район от изключително значение за заселилите се в него славяни и прабългари. Район, оставил дълбоки следи в съзнанието на тези, които поставят основите на българската държава. Но тогава не съм мислил, че ще имам възможността да определя точното разположение на това място, оставило трайни следи в народната памет. Не съм и подозирал, че ще имам възможността да работя години наред за проучването и картотекирането на огромното археологическо богатство, съхранено на територията на Стомогилието от тракийския период и периода на Първата българска държава (VII-XI в.), да съдействам за извеждането му от анонимност със значителния си личен принос в организиране и провеждане на най-мащабните научни интердисциплинарни изследвания на територията на историко-археологическия резерват Сборяново.
Йордан Стефанов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg