Фолклорът - забулената реалност

Автор: Тони Маркс

Коментари: 0

Издател Литера-Прима
Брой страници 238
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 250 грама
Размери 21x14
ISBN 9547381342
Баркод 9547381342
Категории Фолклор и фолклористика, Хуманитарни науки, Книги

Без съмнение можем да кажем, че приказките, в това число и вълшебните, се явяват фрагменти от живия живот, като ни дават индикации за онова странно, загадъчно или просто по-различно, което се случва около нас. В този смисъл категорично не приемам да са примитивно „средство за разтуха". Те са отражение на света, мост, прехвърлен през времето и пространството - не измислен и илюзорен, а съвсем реален.

И така, на първо място приказните чудеса са огледалният образ на скритите сили и надсетивните способности на човека и точно такъв паралел е направен в тази книга. Представени са случаи, излизащи от схемата за „нормално" - за съжаление все още класифицирани от някои като мистика или ловки илюзионистки трикове, тъй като днешната наука все още не може да ни даде обяснение за много от феномените. Не липсват и съвсем крайни мнения - че психотроничните явления са просто дело на шарлатани. Но в такъв случай къде да денем Джуна, Ванга, Кейси и Нострадамус?...

В книгата освен загадъчни явления и необичайни способности на свръхчувствителни личности са разгледани и някои нови хипотези за създаването на човека и света, изказани от хора, имали смелостта да не се съгласят с класическите схеми. Може би тук е мястото да спомена и за множеството смущаващи артефакти - останки от древността, които не се вписват нито в мястото, нито в епохата, ако ги разглеждаме от позицията на академичните построения за света преди нас.

Напоследък набира скорост и едно ново научно направление. Става въпрос за уфологията, която се опитва да разгадае феномена НЛО. Съществуват исторически свидетелства, които показват, че от далечни времена странни явления са съпътствали хода на човечеството, демонстрирайки разум и технологично превъзходство. Днес над проблема по изучаване на неидентифицираните обекти работят редица авторитетни организации по цял свят и някои данни, изнесени от тях, определено се явяват препратки към разгадаване на приказните чудеса или персонажи.

Отговор на други въпроси откриваме в принципите на някои стари философски школи и учения и те също са отразени тук.

Не на последно място религията, като част от самия живот на човечеството, както и посланията, кодирани в свещените книги - апокрифни или канонически, чиято достоверност е вече доказана, са представени на страниците на книгата където е необходимо.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg