Университетът - особен свят на свобода/ Статии, студии и слова

Автор: Богдан Богданов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Нов български университет
Брой страници 134
Година на издаване 2006
Корици твърди
Език български
Тегло 391 грама
Размери 22x15
ISBN 9545354437
Баркод 9545354437
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Съставител: Веселина Василева

Богдан Богданов е роден на 2 ноември 1940 г. в София.
Той е класически филолог и университетски преподавател по старогръцка литература и култура.
Като Председател на Управителния съвет на фондация "Отворено общество" работи за модернизирането на университетите, за правата на човека, за популяризирането на българската история, език и култура. През периода 1991-1993 г. е посланик на Република България в Република Гърция - мисията му съдейства за преодоляване на недоверието между България и Гърция, натрупано в периода на Студената война, и за изгразкдането на международния образ на България като един от гарантите за мира и стабилността на Балканите.
Сред преводите му са "Характерите" на Теофраст, "Избрани животописи" на Плутарх, Платоновите "Диалози", "Дафнис и Хлоя" на Лонг, "Животът на Александър Македонски" на Псевдо- Калистен, "Към себе си" на Марк Аврелий.
Автор е на книгите "От Омир до Еврипид", "Омировият епос", "Романът - античен и съвременен", "История на старогръцката култура", "Орфей и древната митология на Балканите", "Старогръцката литература", "Двете благополучия", "Литературата на елинизма", "Мит и литература", "Отвореното общество като проблем на личността", "Промяната в живота и текста", "Едно разбиране за култура", "Европа - разбирана и правена", "Отделно и заедно".
Богдан Богданов е сред създателите на Нов български университет. От създаването на университета през 1991 г. той е Председател на Настоятелството на НБУ и работи за изпълнението на университетската мисия, академичния профил, институционалната философия. Ръководи университетската финансова политика и се грижи за креативността и предприемаческия дух на академичната общност.

от vanes / дата: 03 фев 2007

vijte poveche za knigata vav www.bogdanbodanov.net

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]