Лекарствени продукти

Автор: Михаил Христов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 16

Издател Екопрогрес
Брой страници 602
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 1377 грама
Размери 29x21
ISBN 9549447111
Баркод 9549447111
Категории Фармакология, Медицина, Книги

Книгата се състои от 3 части: обща част, специална част и други лекарствени продукти. В общата част са описани накратко химическата номенклатура (начин на образуване на наименованията на лекарствените вещества), стереоспецифичните аспекти на действието, метаболизъм, продръг и др. Специалната част обхваща отделните групи лекарствени продукти, които са описани по фармакологична класификация, съгласно изискванията на СЗО. Във всяка фармакологична група са описани химико-терапевтичните подгрупи от които се състои. Подгрупата на активно действащото вещество обхваща международното наименование (INN) на английски език, което представлява генеричното непатентно наименование на лекарството, както и фирмените търговски имена към него, регистрирани в България. Следва структурна формула, химично наименование по IUPAC и CHEMICAL ABSTRACTS, физико-химични свойства, връзка между строеж и действие и др., ако съществуват данни в литературата. Следва кратка информация за действието, метаболизъм и др. Разделът други лекарствени продукти обхваща лекарства, които не принадлежат към групите описани в специалната част, антиоксиданти и хранителни добавки, хомеопатични лекарства и комбинирани лекарствени форми.
Книгата "ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ" е предназначена за студенти по фармация и за практикуващи фармацевти в аптеките, производството и други институции. Ще бъде от полза и за медици, стоматолози и други сродни специалности. Това е първи опит да се даде цялостна характеристика на лекарствата от фармацевтичен аспект, която да допълни знанията от фармакотерапевтичната литература.


ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ НА "ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ"
Лекарствените средства се употребяват от незапомнени времена. Първите лекарства на човека представлявали части от растения или органи на животни. В този начален етап от развитие на лечението откриването на лекарствата е ставало случайно, но хората непрекъснато са търсели нови, непознати лекарствени средства от растителен, животински и минерален произход.
До 18 в. за лечение са използвани главно необработени лекарствени средства. След това започва втори етап от развитието на терапията, в който като лекарствени средства се прилагат химически чисти вещества, изолирани от растения. Така например в 1806 г. е изолиран морфинът, в 1820 г. - хининът, в 1833 г. - атропинът, и т.н. Извличането и прилагането на вече чисти действащи вещества са изиграли голяма роля за изучаване на строежа и за получаването им по синтетичен път, както и за подробни фармакологични изследвания. През втората половина на 19 в., благодарение на развитието на фармацевтичната синтеза, са получени голям брой чисто синтетични вещества с доказан фармакологичен ефект, несрещащи се в природата. Така се очертал трети етап от развитието на фармацевтичната наука, важен период от който представляват годините между 1880 и 1900 г. През този период са синтезирани антипиринът (1883 г.), аспиринът (1899 г.), сулфоналът (1888 г.), вероналът (1904 г.) и други.
Ако за края на 19 в. получаването на синтетични лекарства е представлявало едно от най-големите завоевания в областта на фармацевтичните продукти, за 20 в. може да се каже, че такова завоевание в областта на медицината е биотехнологията. Един от големите успехи в тази област е откриването и приложението на пеницилина (1938 г.) и последвалите го след това голям брой антибиотици и техните полусинтетични производни. Наред с антибиотиците в същото време се осъществи биосинтеза на витамини, аминокиселини, ензимни препарати, полизахариди и др. През 70-те години на 20 в. биотехнологията навлезе в качествено нов етап на развитие благодарение на генното инженерство (ДНК-рекомбинантните технологии). Получени бяха човешки инсулин, соматотропен хормон и др. През последните десетилетия усилено се търсят средства против вирусните заболявания, СПИН, злокачествените заболявания, сърдечно-съдовите заболявания и др., което дава основание да се очаква, че ще бъдат постигнати успехи и в тази област.

от Анастасия Ангелова / дата: 27 окт 2019

Защо имам чувството, че всички коментари са написани от един и същи човек?...

от Стоянов студент / дата: 12 апр 2016


Купих си книгата ,Лекарствени продукти., Много съм доволен,от начина по който е написана .Ще ми бъде от полза както за изпита по фармхимия така и за бъдещата ми работа като маг. фармацевт. Препоръчвам Ви я колеги! . Сесията наближава !

от Иванов студент по фармация / дата: 15 май 2015

Колеги,
Юнската сесия наближава , ако не сте си купили книгата "Лекарствени продукти" препоръчвам Ви я! Аз вече я чета и много съм доволен.

от Димитров студент / дата: 24 ное 2014

Купих книгата " Лекарствени продукти" автор М. Христов. Много ми хареса начина на представяне на фактическия материал. Мисля,че ще ми е отполза при подготовката за изпита по фармхимия. Препоръчвам Ви я колеги.

от Димитров студент / дата: 30 сеп 2014

Колеги,
Новата учебна година започна и Ви препоръчвам да си купите книгата Лекарствени продукти – автор М. Христов. Ще ви бъде отполза за изпита по фарм химия ,което знам от личен опит.

от Маг. фарм Пенков / дата: 27 фев 2014

Купих си книгата "Лекарствени продукти" много съм доволен от начина на написване и качеството на книгата. Препоръчвам я не само на колегите ,но и на други здравни работници.

от Маг. фарм. Иванов / дата: 18 ное 2013

От мой колега разбрах за книгата" Лекарствени продукти " автор Михаил Христов. Стана ми приятно защото аз съм бил негов сдтудент и лично го познавам. Веднага си купих книгата. Препоръчвам я не само на студентите по фармация за които е предназначена ,но и на работещите колеги като справочник.

от д-р Петров / дата: 02 апр 2013

исключително ценна книга

от Димо Падалски / дата: 02 апр 2013

Ало, фармацевтчетата! Кой ви е издал на вас дипломи за висше образование?
...Коментарът е редактиран от администратор...
Единият пише "ерудиция" с "о", друг не слага препинателни знаци...Трагедия!

от Маг фа,м Гетова / дата: 02 апр 2013

Закупих си книгата от книжа,ница Хе.икон Много ми ха,еса и я п,епо,ъчвам на ко.егите

от Маг . фарм Георгиев / дата: 07 дек 2012

Купих си книгата" Лекрствени продукти " тя е не само компетентно написана като са включени всички нови лек. препарати които може да се намерят в аптечната мрежа но и самата книга е направена много качественно на хубава хартия и здраво закрепени листи а не като други да падат листите още при първо четене. Браво на автора!

от Д–р Петрова / дата: 19 ное 2012

Случайно разбрах за книгата "Лекавствени продукти" от мой колега и ще си я закупя от книжарница " Хеликон" Отзивите са много добри затова Ви я препоръчвам .

от Маг фарм Иванов / дата: 07 ное 2012

Мой колега ми препоръча книгата" Лекарствени продукти"и си я купих Препоръчвам я на колегите много ми помага в ежедневната ми работа. Съжелявам че като студент не съм имал тази книга,която съдържа всички нови лек. продукти.

от Маг фарм Петров / дата: 29 окт 2012

Аз съм бивш ученик на Г–н Христов. Винаги съм се възхищавал от еродицията и педагогическите му умения. Без кол***ние си купих книгата Лекарствени продукти ,която много ми помага в ежедневната работа Препоръчвам я на всички здр. работници.

от Маг фарм ДИМИТРОВА / дата: 23 окт 2012

Прекрасна книга ! Написана компетентно тук ще намерите всички нови лек. продукти! Колеги ако все още не сте си я закупили горещо Ви я препоръчвам! На студентите по фармация я препоръчвам защото ще им е необходима за изпита по фарм химия който никак не е лек. а като бъдещи маг.фарм. ще им е като ръководство Моят съпруг е лекар и също я ползва и цени много.

от Др Илиева / дата: 23 окт 2012

Възхитена съм от компетентността и начина по който е написана книгата Лекарствени продукти. .Тази книга се ползва с успех не само от студентите по фармация но и от всички здравни работници като прекрасен лекарствен справочник.!Благодаря на автора!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]