Карл Маркс или световният дух

Автор: Жак Атали
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Рива
Брой страници 392
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 465 грама
Размери 22.5x15.5
ISBN 954320067X
Баркод 954320067X
Категории Философски направления, Философия, Хуманитарни науки, Книги

"Маркс несъмнено е интелектуално чудовище, ала преди всичко той е човешко същество." Това гледище на световно признатия френски икономист и биограф Жак Атали (роден в 1943 г.) обяснява неговия проникновен и многопластов подход към личността и делото на една от емблематичните фигури на XIX век. След падането на Берлинската стена и рухването на почти всички диктатури, които се позоваваха на Карл Маркс, е нужно да се освети невероятният път на този отхвърлен основател на единствената нова религия през последните столетия. Никой автор не е имал толкова читатели, никой революционер не е обединявал толкова надежди, никоя идеология не е предизвиквала повече тълкувания и, ако изключим неколцината родоначалници на религии, никой друг не е оказал върху света подобно влияние, с каквото Маркс беляза целия XX век. С размаха на задълбочен анализатор и ерудит Атали откроява облика на големия журналист, изключителния памфлетист, забележителния теоретик, проследява развитието на един силен и горд човек на действието. Чрез мащабен обзор на XIX век разкрива как някои от следовниците на Маркс създават западните демокрации, докато други изкривяват идеите му и ги превръщат във вдъхновител на двете варварски системи в съвременната история - сталинизма и нацизма.
През погледа на Жак Атали Карл Маркс е първият глобален мислител, носител на световния дух, особено актуален днес, в зората на XXI век, когато набира мощ предреченият от него процес на глобализация.

от Георги / дата: 20 май 2013

Да се сравни с втори том на "Отвореното общество и неговите врагове" на Карл Попър.

от Чано Т. / дата: 02 мар 2012

До неназоваващия се
Прекрасно. За да се сдобря с въпросната материя, моля, ориентирайте ме относно ползваните от Вас източници. Нали са публични?

от до Чано Т. / дата: 01 мар 2012

Първо си доста скаран с тази материя явно. Къде ги замеси тамплиерите при билдербергите нямам ни най-малка идея...

от Чано Т. / дата: 01 мар 2012

До неназовалия се.
Все пак би могло да се посочат източниците, от където е почерпена информацията.
за тамплиерската принадлежност на Атали

от до Чано Т. / дата: 01 мар 2012

Толкова непредубеден, че е чак член на клуба "Билдерберг" и замесен в прочутата афера за нелегална доставка на оръжие за Ангола.

от Чано Т. / дата: 29 фев 2012

Увлекателна книга за делото и достиженията на Маркс, анализирани от непредубеден изследовател.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Да се пише върху живота и делото на Карл Маркс е предизвикателство. Жак Атали го приема и поднася една стегната и приятна биография. Елегантно се балансира между личното и политическото начало, между фактите интересуващи философи, политици, биографи и историци. Всеки влага различен смисъл и придава различна окраска на Маркс, но едно е несъмнено – както пише Атали „преодолявайки невероятен глад за знания във всички области и на всички езици, до последния си дъх се опитва да обхване света в неговата цялост и силата на човешката свобода. Той е световния дух”.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен