Отделяне от себе си. Интервюта

Автор: Йосиф Бродски
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Факел-Експрес
Брой страници 398
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 413 грама
Размери 21x14
ISBN 954977239X
Баркод 954977239X
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Десет години след неговата смърт най-младият Нобелов лауреат Йосиф Бродски не престава да ни изненадва - не толкова с обема на написаното от него, колкото със свежестта и дълбочината на откритията и прозренията си. Малцина са живите днес, които с такава страст и безпощадна точност продължават да ни наблюдават и анализират и не просто да присъстват, а да се намесват в живота ни и да определят посоките на движенето му. „Отделяне от себе си" е поредната книга на най-великия руски поет от края на миналия век, в която за първи път на български език излизат 26 от неговите 153 интервюта от периода 1973-1995 г. Сред събеседниците му са Шеймъс Хийни, Дерек Уолкот, Лес Марей, Джон Глед, Адам Михник, Юз Алешковски, Евгений Рейн, Пьотър Вайл и Александър Генис, Аманда Айзпуриете. Бродски остава верен на монументалните и универсални теми в поезията и есеистиката си - за творчеството и времето, за религията и идеите, за езика и съдбата на онзи, който му се подчинява.
Разговорите дават допълнителен материал за по-задълбочено тълкуване на поетичното творчество на Бродски, разкриват истинския размах на неговата мисловна дейност и дълбочината на идеите му, понякога твърде концентрирани и трудни за разчитане в отделните му стихотворения. Широката ерудиция на поета, неговото оригинално светоусещане, опитът му от две култури образуват огромно смислово поле от препратки и асоциации и го налагат като един от виртуозите на жанра. Бродски отново смайва със своята жизненост и интелектуална любознателност, противоречивост и парадоксалност, с оригиналния си поглед към света и гениалната си изобретателност.
„Отделяне от себе си" е книга първа от поредицата с интервюта на Йосиф Бродски.

Ключови думи: Вдъхновяващи оратори, Нобелови лауреати

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Отделяне от себе си” е едно изключително вълнуващо и обогатяващо духа пътешествие из вселената на поета Йосиф Бродски.

Издадена  под формата на  интервюта, книгата  дава основание да бъде определена като автобиографична, имайки  предвид  непосредствената връзка между битието на твореца и неговите свръхсетивни възприятия и духовни търсения.

Разбира се, мащабността на надличностното мислене и прозренията от глобален характер, не биха могли да бъдат изцяло събрани в диалозите на Бродски и неговите събеседници, но интервютата  биха  били  интелектуално предизвикателство за всички ценители  на литературата, изкуството и най-вече за тези, които са заинтригувани от по-обстойното проникване в културните процеси. А и със сигурност всеки би бил щастлив да надзърне в  дълбините на  личността –  превърнала се в извор на завладяващото с идеите си творчество. Личност, която се докосва до дълбините на пораждащата живот истинност,  извисяваща се  до величието на незримото, овладявайки божествените вибрации на словото.

Защото само чрез „отделяне от себе си” можем да достигнем онова знание, „което Библията нарича откровение”.

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център