Краят на историята и последният човек

Автор: Франсис Фукуяма

Коментари: 0

Издател Обсидиан
Брой страници 544
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 426 грама
Размери 20x13
ISBN 9789547691179
Баркод 9789547691179
Категории Философия. Есеистика, Философия, Хуманитарни науки, Книги

Следвайки линията на разсъждение на Ницше, ние сме принудени да зададем следните въпроси: Не е ли човекът, чувстващ се напълно удовлетворен от универсалното и равно признание, непълноценно човешко същество, което наистина заслужава презрение; "последен човек", без воля за борба, без претенции? Няма ли една друга страна на човешката личност, която съзнателно търси борбата, опасността, риска, авантюрата; и дали тази страна няма да остане незадоволена от "спокойствието и просперитета" на съвременната либерална демокрация? Не зависи ли удовлетвореността на определени човешки същества от признанието, което според природата си е неравно? Дали наистина желанието за неравно признание не представлява основата за един поносим живот не само в отминалите аристократични общества, но и в модерните либерални демокрации? Дали бъдещото им оцеляване няма да зависи в определен смисъл от степента, в която техните граждани желаят да бъдат признати не просто за равни, а за по-висши от другите? И дали страхът да се превърнеш в достоен за презрение "последен човек" няма да принуди хората да изтъкват себе си по нови и непредвидими начини, дори с риск да станат отново брутални "първи хора", въвлечени в кървави битки за престиж, но този път с модерни оръжия?
Настоящата книга се опитва да погледне тези въпроси в лицето. Те възникват съвсем естествено, когато питаме дали съществува такова нещо като прогрес и дали може да бъде изградена линейна универсална история на човечеството. Тоталитаризмът отляво и отдясно, характерен за по-голямата част от нашето столетие, погълна в значителна степен вниманието ни и не ни позволи да обсъдим сериозно този стар въпрос. Но упадъкът на тоталитаризма в края на века ни приканва да го повдигнем отново.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Франсис Фукуяма е американски социолог, политолог, политикономист и писател от японски произход, неоконсерватор. Фукуяма е известен най-вече с книгата си „Краят на историята и последният човек“ (1992), която твърди, че в световен мащаб разпространението на либералните демокрации и свободния капиталистически пазар на Запад е знак за крайна точка на социокултурната еволюция на човечеството и вероятно окончателна форма на човешко управление. Следващата му книга, „Социалните добродетели и създаване на възход“ (1995), обаче показва промяна на позицията му, че културата не може да бъде отделена от икономиката. Фукуяма е свързан и с възхода на неоконсервативното движение, от което след това се дистанцира. През 2008 г. подкрепя изборната кампания на Барак Обама. От 2010 г. работи в Центъра за Демокрация и Законност при Станфордския университет.

Йошихиро Франсис Фукуяма е роден на 27 октомври 1952 г. Франсис израства в Манхатън като единствено дете в семейството, имал е малък контакт с японската култура, и не е изучавал японски. Получава бакалавърска степен по „Класическа филология“ (класическа филология и странознание) в Университета „Корнел“ в Итака, щата Ню Йорк, където изучава политическа философия. Защитава в Харвардския университет, Кеймбридж, щата Масачузетс, докторска степен по политология, посветена на съветските заплахи за намеса в Близкия изток под ръководството на Самюъл Хънтингтън.

През 1979 г. се присъединява се към тинк-танка за световна политика RAND Corporation, където в течение на година е член на департамента по политически науки. От 1983 до 1989 г. е член на Екипа по планиране на политиката към Държавния департамент на САЩ.