Балканска Европа

Автор: Бернар Лори

Коментари: 0

Издател Колибри
Брой страници 200
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Размери 23.5x16.5
ISBN 9545294167
Баркод 9545294167
Категории История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Казват, че Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират. Ако "произвеждане на история" означава мултиплициране на преврати, революции, войни, нашествия, изселвания и т.н., то под "консумиране на история" се разбира да прекрачиш отвъд личното или семейно преживяване, като превърнеш грубата материя на паметта в исторически дискурс.
От ХIХ век насам балканските историци действат не толкова като учени, колкото като национални апологети, които системно се стремят да доказват правото дело на своя народ през вековете. Политическите перипетии често им налагат официалната историческа трактовка. Художниците и творците, подобно на историците, също са мобилизирани в защита на националната кауза. По наше дълбоко убеждение, историкът, който работи обективно и хладнокръвно независимо от естеството на фактите допринася за делото на разбирателството, тоест на мира. Настоящият труд с всичките си несъвършенства се стреми да допринесе за отправянето на по-безпристрастен и по-братски поглед към балканска Европа.
Бернар Лори

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Бернар Лори работи в Националния институт за източни езици и цивилизации. Автор е на десетки статии и няколко монографии, сред които са "Съдбата на османското наследство в България", "Балканите - от постосманския до посткомунистическия преход" и др.