Зелената система на София.Урбанистични аспекти/тв.к.

Автор: Атанас Ковачев

Коментари: 0

Издател Пенсофт
Брой страници 368
Година на издаване 2005
Корици твърди
Език български
Тегло 1549 грама
Размери 29x21
ISBN 9546422169
Баркод 9546422169
Категории Архитектура. Дизайн. Интериор, Изкуство, Книги

В монографията се разглеждат възникването и развитието на зелената система в урбанистичната теория и практика. Анализират се научнотеоретичните, проектно-експерименталните и законодателно-нормативните предпоставки за развитие на зелените площи и зелените системи в България. Проследена е еволюцията на зелената система в урбанистичното планиране и развитие на София от края на XIX до началото на XXI век и са откроени четири периода. Внимание е отделено на съвременното състояние, проблемите и тенденциите в развитието на зелената система на София, като е направена оценка на общото й състояние в края на XX и началото на XXI век както за Столичната община като цяло, така и за 24-те района в териториалния обхват на общината. Анализирано е развитието на зелената система в условията на различни видове собственост. Разработени са три прогнозни варианта за развитие на зелената система на София (песимистичен, оптимистичен и реалистичен) с перспективен хоризонт - 2020 г. Предложена е стратегия за развитие на зелената система на София и са разгледани сценарии за социално-икономическо и пространствено развитие на зелената система на столицата. Проведено е социологическо изследване по методика на автора сред 500 обитатели на жилищните комплекси в София с цел проучване на общественото мнение за решаване на проблемите, свързани с опазване и развитие на елементите на зелената система на столичния град и община и на зелените площи във вътрешнокварталните пространства на жилищните комплекси в условията на реституция. Разработени са както урбанистични модели за развитие на макроструктурата на града, на зелената система, така и модели за пешеходна и транспортна достъпност в различни териториални обвхати.
Монографията е предназначена за: специалистите от техническите служби на Столичната община и 24-те административно-териториални района на общината; учените, занимаващи се с историята на София и конкретно с историческото развитие и съвременното състояние на озеленяването на столицата; фирмите, отговарящи за устройството и поддържането на зелените площи и зелената система на столичния град; ландшафтните архитекти; студентите от специалностите "Ландшафтна архитектура" и "Екология и опазване на околната среда" от Лесотехническия универсисет - София; всички, които проявяват интерес към миналото, настоящото и бъдещото развитие на зелената система на града през XXI век и милеят за София, за града, на чийто герб е записано: "Расте, но не старее".
Книгата е илюстрирана както с планове и проекти от урбанистичната теория и практика на София, с изявяване на обектите на зелената система, така и с множество фотоснимки на елементи и обекти на зелената система на столичния град за период повече от 125 години.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]