Тайните на нумизматиката. Кратък пътеводител

Автор: Автор-съставител Христо Харитонов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Борина
Брой страници 96
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 629 грама
Размери 22x15
ISBN 9545001364
Баркод 9545001364
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

По данни на Съюза на нумизматичните дружества в България, който обединява нумизмати-колекционери и нумизмати-учени, в България има около десет хиляди души, които активно се занимават с колекционерство на монети и с науката за старите монети - нумизматика. Всеки от тях е извървял пътя на собственото си ограмотяване, към колекционерството и нумизматиката сам или с помощта на по-знаещия до него. За жалост в българската нумизматична литература липсват разработки, които да облекчат начинаещия нумизмат, да му дадат начални знания и умения за колекционирането на монети и тяхното изучаване. Отделните епизодични и рехави разработки не задоволяват потребностите. Липсва литература за антиквариата на културно-историческите паметници, каквито по същество са монетите. Тези и други причини предопределиха създаването на книгата "Тайните на нумизматиката" (кратък пътеводител).
Тя е предназначена предимно за младите и начинаещите. Разработени са най-общите въпроси по темата за колекционерството на монети. Редом с това се дават основни знания по нумизматика. А те са жизнено важно условие за създаването на монетната колекция и работата с нея. Разгледани са въпросите на монетосеченето в античността, средновековието и в ново време. В географски план се проследява монетосеченето в античния свят и в Европа през средновековието и в ново време.
Тъй като в книгата става дума преди всичко за личната колекция, разработките се отнасят до единичните монети, до онези от тях, които се откриват при случайно намиране, подарък, покупка, наследство и пр. Монетите по археологически път се добиват само от специализираните институти и то след специално разрешение, което е установено с нормативния акт "Правилник за провеждане на теренни археологически проучвания в Република България" (Държавен вестник, бр. 12 от 7.П. 1997 г.). В противен случай е налице иманярство, а то е наказуемо.
За да се облекчи работата с тази книга и за да се сдобие читателят с възможно най-голямо количество информация, е разработен "Речник на основни колекционерски и нумизматични термини и названия". Допълнителен източник на информация са илюстрациите.
Авторът

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]