Хирургия. Клинична хирургия т.II

Автор: Под редакцията на проф.д-р Дамян Дамянов

Коментари: 0

Издател Знание
Брой страници 480
Година на издаване 207
Корици меки
Език български
Тегло 1046 грама
Размери 29x21
ISBN 9546212156
Баркод 9546212156
Категории Видове медицина, Хуманна медицина, Медицина, Книги

Представеният учебник има две части. В първия том, озаглавен "Основи на хирургията", вниманието е насочено към проблеми с основополагащ характер за разбирането на хирургичните заболявания. Наред с това са включени въпроси от областта на генетиката, имунологията, трансплантологията, както и юридически проблеми. разбирането на които става задължителна необходимост за правилното поведение, диагностика и лечение при хирургична патология. Вторият том е озаглавен "Клинична хирургия", тъй като в него са отразени съвременните познания от клиничното изучава не на болестни единици, станали предмет на профилирани области от хирургията. По този начин учебникът придобива комплексен характер и може да служи за ръководство при обучението не само на студенти по медицина от III, IV и V курс, но и на студенти по стоматология, а и на млади лекари, чиито интереси са насочени към хирургичните специалности. Разширеният обем на учебника отразява необходимостта от промени и обновяване на учебната програма за студенти и специализанти. Включен е широк кръг от автори -университетски преподаватели. Привлечени са специалисти и капацитети по отделната проблематика, с цел максимално отразяване на новостите и придобиване на характер на практическо ръководство, полезно и за обучението, и за ежедневната работа.
Хирургията преживява изменения в две посоки. От една страна тя все повече се фрагментира. Това е свързано със задълбоченото детайлно изучаване на заболяванията на отделните органи и системи на човешкото тяло. Разширяващият се кръг на познанията доведе до обособяването на хирургията, неврохирургията и лицево-челюстната хирургия като основни специалности, а на съдовата, сърдечната, гръдната, детската, пластично-възстановителната и военната - като профилни специалности. От друга страна се засилва интердисциплинарният характер на хирургията. Хирургът все повече трябва да притежава компетентност и познания в областта на интензивното лечение, анестезията, имунологията, генетиката, педиатрията, гастроентерологията и пр., за да може по-правилно да разбира болестния процес, да използва максимално диагностичните възможности, да разширява кръга на профилактичните дейности и процедури, да извършва качествено хирургичните намеси. Учебникът отразява съвременните тенденции и постижения на хирургията като интердисциплинарна и фрагментираща се научна, учебна и лечебна дисциплина.
Обучението на студентите е многопосочно, тъй като едва в края на учебния цикъл. в зависимост отличните интереси и съществуващите възможности за реализация, студентът може да профилира интересите си. Дори в практиката на общопрактикуващия лекар са необходими теоретични познания и практически възможности за диагностика на хирургичните заболявания и за осъществяването на малки лечебни процедури. Същевременно учебникът дава достатъчна база за бъдещия практикуващ хирург или хирург-изследовател, като посочва не само постигнатото, а и набелязва оставащите проблеми.
Големият авторски колектив предлага различен стил в изложението и в обема на предлаганите познания. Вероятно, независимо от редакторската работа, в това първо издание са допуснати пропуски, различия в нивото и в стила, в обема и съдържанието на отделните глави. Редакторът и авторите ще бъдат благодарни на критичните рецензии, бележки и препоръки, които биха помогнали за усъвършенстване на бъдещо второ издание.
Д. Дамянов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]