Българска фотожурналистика 2002-2004#

Автор: Колектив

Коментари: 0

Брой страници 72
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 319 грама
Размери 27x21
ISBN
Баркод
Категории Списания, Периодични издания, Енциклопедии и справочници, Книги

Първият каталог на българската пресфотография е вече факт. Това начинание е дело на журналистическата секция на НС "Фотографска Академия", подкрепено от фирмите Хюлет Пакард и Комуникация 2002. У нас досега липсваше традиция за отпечатването на издания, които системно да представят най-добрите фотографии от създаденото през годините.
Организаторите на изложбата "Българска фотожурналистика" с болка констатирахме, че младите колеги не са запознати и с достиженията на редица професионалисти, които не са вече сред живите. Днес в забрава тънат фотографиите на Огнян Юскеселиев, Георги Бурмов, Борислав Василев, Румен Пръвчев, Николай Чечкин, Мартин Георгиев..., а те бяха доскоро сред нас. Просто няма къде да прочетеш за тях, да разгледаш техни снимки. Ровенето из вестникарските течения е добър начин за ограмотяване, но кой днес има време за такъв лукс.
Липсата на памет за тези, които са работили преди нас създава лъжливи представи за собственото можене. Така всеки начинаещ в професията започва да се смята за звезда и откривател в бранша. Липсват критериите на предходните завоевания и се създава илюзия за уникалност. Забравата всъщност е част от мутромодела на постсоциалистическата ни култура като цяло.
Но вината за незнанието на културната ни история не е в младите. Вината е във всички нас, било по-стари и опитни в професията или просто вървящи по течението на събитията. Апатията от несигурните ни времена доведе до вяли опити за създаване на фотографски организации и съюзи. Надделя егоцентризмът от поговорката за дебелия врат на вълка. Много мераци, много противоречия, интриги, лична ненавист, а фактите са отрезвяващо прости. Елементарната аритметика сочи, че фоторепортерите в цяла България са към 120 човека. На колко групи можем да се разделим? В колко организации можем да членуваме и в колко различни изложби можем да даваме едни и същи снимки?...
Секция "Фотожурналистика" на НС "Фотографска Академия" се нагърби с тежка и отговорна работа. Със сигурност ще подразним самолюбието на някого. Очакваме го. Очакваме яростна критика и обвинения в какви ли не грехове. Журирането беше открито. Отговорните за оценките са сложили своя подпис върху официален протокол. Винаги ще има недоволни и обидени. Ние обаче се гордеем, че въпреки всичко, началото е поставено.
Ние се гордеем, че в трите поредни изложби БГ Прес Фото се оформи постоянен ярък кръг от майстори на камерата като Неделиан Нешев, Тихомир Пенов, Надежда Чипева, Петър Петров, Виктор Гилтяй, Румяна Тонева, Евгени Цветков, Мехмед Азиз и още редица таланти, готови да работят по изискванията на всяка европейска или световна медия.
В тази малка, но скъпоценна първа книжка са включени отличените фотографии от изложбите "БГ Прес Фото 2002, 2003". Мястото не ни стигна и за десетки достойни да бъдат публикувани творби. Включихме всички приети и наградени фотографии в последното издание на "БГ Прес Фото 2004". В каталогът са вписани имената на участниците в изложбите "БГ Прес Фото" от 2002, 2003, и 2004 година. Това е и документ за хората, които творят историята на Българската фотожурналистика в началото на това столетие. Това са и частици от историята на нашата днешна България в снимки.
Цветан Томчев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg