Материалознание в електрониката

Автор: Румен Пранчов

Коментари: 0

Издател Нови-знания
Брой страници 198
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 298 грама
Размери 23x16
ISBN 9549315398
Баркод 9549315398
Категории Технически и точни науки, Техника, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 10.00 лв.

След откриването на транзистора през 1947 г. бурното развитие на електронните, комуникационните и компютърните системи се дължи на разработването и внедряването на нови материали и технологии. Материалите и техните свойства, проявяващи се под въздействието на електромагнитно поле, са средата - носител на непрекъснато развиващите се информационни технологии.
Изучаването на поведението на материалите в електромагнитно поле е основата, върху която се строи цялата конструкция на електронното, комуникационното и компютърното инженерство. Тъй като в съвременните електронни системи участват много различни видове материали, описването на техните свойства не е възможно без използването на класификация. В учебника е направена класификация по няколко признака, според която материалите се разделят на четири големи групи - диелектрични, проводникови, полупроводникови и магнитни материали. Изложени са основните електрически свойства на всяка група и са посочени характерните особености на най-разпространените представители. Разгледани са свойствата и параметрите на резисторите, кондензаторите и магнитните сърцевини за индуктивни бобини. Дадени са характерните особености на различните видове резистори, кондензатори и магнитни сърцевини.

Учебникът е написан по утвърдената учебна програма на дисциплината "Материалознание", която се чете на студентите от първи курс, бакалавърска степен на слаботоковите специалности в Техническия университет - София и филиалите му. Тази дисциплина се изучава и в останалите висши технически училища в страната. Илюстриран е богато с графики и таблици, които могат да се използват като справочен материал. Учебникът може да се използва също и от студенти от по-горни курсове на обучение и от инженери.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg