Историята на Рим Кн.2

Автор: Тит Ливий

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 202
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 218 грама
Размери 20x12
ISBN 9543211086
Баркод 9543211086
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Тит Ливий (59 г. пр. Хр. - 17 г. сл. Хр.) - най-прочутият римски историк, е роден в град Падуа (Северна Италия). Неговата история на Рим е била и днес продължава да бъде едно от най-значителните произведения на античната литература. От всички 142 книги в първоначалния вариант на труда му до нас са достигнали само 35.
Ливий живял и творил през епохата на Август - време на мощ, разцвет и експанзия на римската държава. Неговата история, макар и примесена с легенди и драматизирани епически мотиви, се смята за първокласен исторически извор. Тя е прозорец към римския дух, благодарение на който се заражда и развива най-могъщата държава през Античността.

"Сега предстои да разкажа за постиженията на освободения от царската тирания римски народ: за деянията му в мир и на война, за ежегодно избираемите от него длъжностни лица, както и за могъществото на законите в изградената от него държава, превишаващо властта на хората в нея.
А причината за още по-голямата радост, с която тази свобода била посрещната, била разюздаността и високомерието на последния цар. Защото предходниците му управлявали така, че всички до един с право били считани за основатели на онези части на града, които били изградени като нови поселища за увеличеното по тяхно време население."
Тит Ливий

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg