Познанието в езика на българите

Автор: Стоян Буров

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 436
Година на издаване 2005
Корици твърди
Език български
Тегло 895 грама
Размери 24x17.5
ISBN 9547753827
Баркод 9547753827
Категории История на българския език, Езикознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

В книгата се изследва отношението между концептуалната и езиковата категоризация на предметите като когнитивен процес, отразен в граматичните класове и категории на съществителните имена в съвременния български език.
Изграденият теоретичен модел на граматична категоризация обхваща въпросите за именните класификации (семантична, функционална и граматична), за концептуалния компонент на граматичните категории род, число и определеност/неопределеност и за семантичното взаимодействие между лексика и граматика и между граматика и граматика в именната зона.
Прокарва се възгледът, че концептуалната категоризация на предметността е еволюционен когнитивен процес, който се намира в сложно отношение на симетрия и асиметрия с граматичната категоризация, защото системата на съществителните имена в българския език е отражение не само на съвременните когнитивни модели, но и на историята на познанието на предметния свят. Когнитивният подход в това граматично изследване на съществителните имена помага да се направят важни изводи за българската митологична и езикова картина на света, да се набележат промените в езиковото съзнание на българите и да се покажат перспективите в развитието на езиковата концептуализация.

Авторът на книгата - д-р Стоян Панайотов Буров (1951) - работи като доцент по съвременен български език във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий ".

Книгата би представлявала интерес за специалистите по българска лингвистика, както и за специалисти в областта на психолингвистиката, на когнитивната лингвистика и психология и на културната антропология.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]