Загадката на Алеф

Автор: Амир Аксел

Коментари: 1

Издател Жар-Жанет-Аргирова
Брой страници 218
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 180 грама
Размери 20x13
ISBN 9544800395
Баркод 9544800395
Категории Кабала, Езотерика. Духовни учения, Книги

Между V и VI век пр. Хр. гърците стигат до идеята за безкрайността. Цялата концепция за нея е толкова поразителна и фантастична, че смущава философите и математиците, които я откриват, причинявайки болка, лудост и поне едно убийство.

Кабалистите - еврейските мистици, стъпват здраво на концепцията за безкрайността, почти както гръцките философи и математици преди тях. Те са били наясно, че безкрайността съществува както като безкрайна колекция от несвързани обекти, така и като континуум. Но математическото разбиране и развиване на различните видове безкрайност е трябвало да почака.

Галилей в края на кариерата си съзира едно свойство на прекъснатата безкрайност. Болцано, математик и свещеник, съумява да направи скока към непрекъсната безкрайност и да разбере парадоксалната природа на безкрайните множества върху реалната права. Но Георг Кантор, създателят на съвременната теория на множествата, е човекът, който изцяло разбира някои важни истини за безкрайността. Опитвайки се да разбере истинското значение на разнообразните нива на безкрайността и да анализира недостижимата й същност, като изследва най-вътрешните й части, той за малко не губи разума си. Но Кантор отваря вратите към Рая, които никой не ще съумее да затвори отново. Защото математиката след Кантор няма никога да бъде същата, било заради свойствата на безкрайността, които той открива, или заради капаните, които тя е заложила. След като безкрайността била вече разбрана до някаква степен и били известни рисковете на по-дълбокото впускане в дебрите й, през последния век математиката узрява до една по-съгласувана и по-добре организирана дисциплина.

от Кирил / дата: 21 авг 2012

Страхотна книга. Не се заблуждавайте от представеното описание, което е доста глупаво.

Книгата е от раздел "История на математиката" и описва изследванията в областа на безкрайността. Доста интересена е самата история и начина по който е разказана. Има и доста любопитни факти - например как Курт Гьодел, открива че в самата конституция на САЩ, има законен начин да се установи диктатура и други любопитни неща

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg