Америка и американците. Русия и русите

Автор: Алексис дьо Токвил; Астолф дьо Кюстин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Евгения Грекова
Брой страници 654
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 899 грама
Размери 22x14
ISBN 9543210063
Баркод 9543210063
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

В едно интервю носителят на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски казва: "Ако бях издател, то бих напечатал в един том две книги: Кюстин и Токвил." Книгата на маркиз Астолф дьо Кюстин, публикувана през 1843 г., разказва под формата на писма за неговото пътешествие в Русия през лятото на 1839 г. Веднага е преведена на английски и немски и му носи европейска слава. В самата Русия книгата е забранена незабавно и задълго (всъщност и до ден-днешен) се превръща в легенда. Преди всичко заради много дълбокото проникване в т. нар. руски национален характер, обрисуван в ефектен афористичен стил (Балзак има всички основания да нарича Кюстин продължител на Шамфор, що се отнася до наблюдателността, и на Риварол, по отношение на остроумието). Може би затова, въпреки че засяга толкова болни места на руското национално самолюбие, тя и днес се радва на изключителна популярност (съвкупният й официален тираж надхвърля 700 000).
Малко преди Кюстин (през април 1831 г.) друг французин -маркиз Алексис дьо Токвил - се качва на парахода за Хавър, за да проучи експерименталната, химически чиста демокрация в Америка. Нея той избира като лаборатория, в която да изследва централния проблем на времето - тъй като стремежът към равенство е непреодолим, - дали то е съвместимо със свободата. Неговият анализ на връзката между законите и институциите на САЩ и американските нрави и душевност си остава ненадминат и до днес.
Четени съпоставително, книгите на Кюстин и Токвил (за първи път толкова цялостно публикувани на български) дават много ярко и точно обяснение както на историческото развитие на двете нации, така и на сегашното им състояние и проблеми. А и на бъдещето им - макар без славата на Нострадамус, и двамата имат много повече сбъднати предсказания от него.

Препрочетох Кюстин ("Писма от Русия"). Няма по-проницателна и по-пророческа книга.
Емил Чоран, Тетрадки (1965)

Четящият Токвил постоянно с изумление разпознава в неговата велика кига характерните черти на съвременна Америка.
Артър Шлезинджър

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Не съм чел по-интелигентен паралел между ценностните системи на Америка и Русия и народопсихологията на руснаците и американците. При това сравненията ги прави читателят. А наблюденията са на двама интелигентни европейски пътешественици, които разказват за руснаците и американците през призмата на френските ценности. Така паралелът става троен. Най-изненадващото е, че четивата са удивително увлекателни, въпреки че са писани преди 170 години!
Което ги пък прави и пророчески …


Стефан Корадов, клиент на Хеликон - Бургас