Нови приноси към проучване контрамаркирането на монети в района на западнопонтийските градове

Автор: Ставри Топалов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Наско-1701
Брой страници 254
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 315 грама
Размери 20x14
ISBN 9548556154
Баркод 9548556154
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Студията "Нови приноси към проучване контрамаркирането на монети от района на западнопонтийските градове през ІІІ-І в. пр. н. е." допълва със значителен непознат до сега нумизматичен материал и с нови доводи направените основни изводи в отпечатаната през 1997 г. студия "Принос към проучване контрамаркирането на монети на западнопонтийските градове Аполония, Месамбрия и Одесос ІІІ-І в. пр. н. е." и може да се разглежда като една нейна втора част. В новата студия е разгледано подробно и контрамаркирането на монети от намиращия се в близост до западнопонтийското крайбрежие град от вътрешността на Тракия Кабиле, дало възможност да се коригират някои изводи, свързани с началото и хронологията на отсичаните бронзови монети на този град.
При обобщеното разглеждане на значителното по интензивност и обхват контрамаркиране на монети от района на югоизточна Тракия през ІІІ-І в. пр. н. е. в двете студии се потвърждава извода за съществуването на два открояващи се негови етапа.
Първия, ранен етап на контрамаркиране, започва непосредствено след унищожаването на монархията на Лизимах, като продължителността му може да се определи от втората четвърт до края на III в. пр. н. е. През първия му подетап (втората четвърт на III в. пр. н. е.) интензивно контрамаркират монети Аполония и Одесос, докато Месамбрия извършва едно ограничено контрамаркиране с указателна цел. През втория му подетап (третата четвърт на III в. пр. н. е.) интензивно контрамаркират монети Аполония и Кабиле, докато Одесос извършва едно сравнително ограничено контрамаркиране.
Втория, късен етап на контрамаркиране, започва с нова рязка промяна на политическите и икономическите условия, свързани с проникването и настаняването първоначално на Понтийското царство, а след това и на Рим в тези територии, като продължителността му може да се определи от втората четвърт до края на I в. пр. н. е., а в отделни случаи и в началото на I в. През този етап първоначално наместниците на понтийския владетел Митридат VI контрамаркират с указателна цел определени емисии монети на западнопонтийските градове, а след това от разглежданите градове Аполония и Месамбрия извършват съвместно с разположените на север западнопонтийски градове едно значително контрамаркиране главно на собствени типове монети.
Направените изводи при разглеждане контрамаркирането на монети на Аполония, Месамбрия, Одесос и Кабиле, допълнени със сведения за монетосеченето, контрамаркирането и препечатването на монети от района на югоизточна Тракия през 111-1 в. пр. н. е. са дадени в обобщаващата статия "Контрамаркирането на монети в района на западнопонтийските градове през 111-1 в. пр. н. е.", отпечатана в студията на български и английски езици. В студията е представен и подробен каталог на различните типове контрамарки и кон-трамаркираните с тях собствени и чужди монети на разглежданите градове.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]