Мениджър 02/2020

Автор:

Формат: PDF PDF Защита: Несъвместим с:

Коментари: 0

Издател Мит-прес
Език български
Формат PDF
ISBN
Баркод
Категории Лайфстайл, e-Списания

„Винаги съм свързвал доброто настроение с глупостта“, казва негово светейшество героят на Джъд Лоу в последния епизод на „Младият папа“. Усмихнат кардинал го моли да донесе радост на народа с публична изява. Папата отказва с аргумента, че не е комик. Шапка на диалога им е въпросът струва ли си еуфория, която не води към по-добро (нас и общностите ни).

Каквото и да казват светият лидер на Сорентино, будистките монаси и философите за безсмислието на мимолетните усещания, които дефинираме като „щастие“, днес всяка пазарна дейност се цели в тях. От по-вкусния сладолед до още по-гъвкавото работно време, което ни позволява да стигнем с гъвкавия си кемпер до следващия райски плаж или фестивал. Нахалният в прогнозите си Ювал Ноа Харари стига по-далеч във визията си за влиянието на фактора „биохимично щастие“: в стремежа си да постигнем постоянно удоволствие ще престанем да бъдем човеци, сливайки се с богоподобни роботи. Отдавна общуваме от разстояние по-лесно от древногръцките богове. В бъдеще ще можем да си купим силата на Зевс или мъдростта на Атина.

Пред идеята за това усъвършенстване на Homo sapiens много хора изпадат в паника, осъзнавайки, че каквито и да са сега – най-добрите спортисти или журналисти – ще се чувстват като неандерталски ловци на Уолстрийт. Роботопията поставя под съмнение удовлетвореността на индивида като най-висша цел на обществото. Най-висша цел сега е чувството за полезност.

Това показват при внимателен прочит и резултатите от второто проучване на личното и общностното щастие у нас по поръчка на „Мениджър“. Най-благополучни са хората, които носят отговорност за големи екипи, големи семейства, големи идеи. Но колкото и да е голяма тяхната картина на полезност, изолирани от нея все още остават много групи от обществото ни. Групи, с които институциите и бизнесът трябва да се срещнат, за да реализираме концепцията за брутно вътрешно щастие, в която всеки индивид има значение.

Приятна работа.

 

Елица Николова,
главен редактор

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]